Tervezési alaptérkép készítés

A tervezési munkák előtt érdemes egy részletes alaptérkép összeállítása, készítése.

Ez a térkép az ingatlan nyilvántartási tartalmon túlmenően ábrázolja, az egyes szakágazat tervezők igényeinek megfelelően, a tervezési területen lévő tereptárgyakat, építményeket, kerítéseket, utakat, közmű szerelvényeket, növényzetet, azaz 100 százalékban tartalmazza a terepi tartalmat.

A tervezési alaptérképre külön kérésre felkerülhet a meglévő közműhálózat is. Nagyobb magasságkülönbségek esetén felületábrázolás is szükséges, ilyenkor szintvonalakat, rétegvonalakat felszerkesztve úgynevezett szintvonalas alaptérkép készül.

Törvényi háttér: 2010. január 1-től lépett életbe a 246/2009. (XI.3.)-es számú kormányrendelet, amely szabályozza az új telekalakítási eljárást. Az ügyvédek és földmérők által hosszú évek óta megszokott munkafolyamat szinte teljesen megváltozott.   Módosult a munkát készítő földmérő és minősítő (vizsgáló) földmérő jogosultsági rendszere is. A jogszabály értelmében a földmérő a szükséges teljeskörű jogosultságokkal bír (ingatlanrendező földmérő, teljeskörű geodéziai tervező/GD-T), valamint Magyar Mérnöki Kamarai tagsággal, melyek alapján bármilyen telekalakítási feladatot is elvégezhet.

Fontos! Az építési engedélyek kiadásához 10%-nál nagyobb lejtésű területen kötelező elkészíttetni az előzetes felmérést!