Geodézia

'Ne mozdítsd el a szántóföld határát jelentő követ, és ne változtasd meg a mérőszalag helyzetét! – a Földmérő Intézet mottóját vallom én is. Több mint 10 éve foglalkozom földméréssel, mely szakma mára hivatásommá vált.

Íme egy kis történelmi áttekintés…

A földmérés és a földmérő szakma hosszú múltra tekint vissza, amely a tulajdonjog mindenkori fontosságának köszönheti szerepét.

A földmérő a terület felmérését, a földmérést és geodéziai, matematikai számításokat végez. Erre alapozva készültek több ezer évvel a világ csodáját jelentő egyiptomi piramisok, sőt földmérő jelölte ki a Nílus vonalát is.

Az ókorban a földmérés menetét hieroglifákkal rögzítették, melyet csak kiváltságosok tanulhattak meg: felső osztályból származó gyermekeket választottak ki, akik szigorú fegyelemmel több, mint tíz évig tanulták a 700 hieroglifa írását és az egyéb szakismereteket, mint földmérés, számtan és földtan. A földmérő írnokok speciális állványt használva papiruszra írtak vörös, vagy fekete tintával. Az egyiptomi földmérés pontosságát a piramisok építése során több neves földmérő igazolta a 20. század elején.

A geodézia görög eredetű szó és földosztást jelent. Az elnevezést az ókor egyik görög tudósának, Arisztotelésznek tulajdonítják. Az ókori földmérési munkák a birtokviszonyok kialakulása után, az egyes birtokok és határköveik felmérésével hozhatók összefüggésbe.

Az ókori filozófusok és tudósok után, ma már külön szakma foglalkozik a fölmérés tudományával….én ezt a tudomány most az Önök szolgálatába állítom….

Ha kérdésük van, tanácsra van szükségük – hívjanak bizalommal!