Telek kitűzés

Ugye mindenkinek ismerős Péter és Pál esete?! Az ilyen történetek elkerülése végett érdemes tisztában lennünk azzal, hogy hol is van pontosan telkünk hivatalos, nyilvántartott birtokjogi határa – ebben lehet segítségünkre, a későbbi viták elkerülése végett – a telekhatár kitűzés.

Az ingatlan nyilvántartási térképek - hibahatárok szerinti pontosságúak -, amit a földmérési szabályzat a méretaránytól függően megenged. Ezért nem árt egy-egy vita előtt tájékozódni, vagy megelőzni a bajt, és szakembert hívni.

A korszerű műszereknek köszönhetően ma már a távolságok akár milliméter pontosan mérhetőek. Ugyanakkor jó tudni, hogy a térképek sok helyen sajnos még a régi 1:2880-as méretarányok digitalizálásával lettek kialakítva- így azok többsége pontatlan.

Fontos tény jelen esetben, hogy a földmérő szakember – és nem döntőbíró, nem hatósági személy, így az általa készített szakvélemény nem kötelezi egyik felet sem a telekhatár helyreállítására!

Törvényi háttér -  a telekhatár kitűzést a 373/2014 sz. Kormány rendelet szabályozza az alábbiak szerint:

13. § (1) A felmérési, térképezési vagy területszámítási hiba kijavítására irányuló eljárás hivatalból, a járási földhivatal észlelése alapján, a tulajdonos vagy vagyonkezelő bejelentésére (amennyiben ingatlanrendező földmérő jogosultsággal rendelkező személy által készített szakvéleményt mellékel), vagy a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényben meghatározott földmérési jogosultsággal rendelkező személy bejelentésére indul.

 

 

Telekhatár kitűzés árak, melyek a terepi adottságoktól függően változhatnak:
 

Földhivatali díj: 6 000 Ft/hrsz
Munkadíj (földmérés, vázrajzkészítés, beadás): bruttó 140 000 Ft-tól